Trojanska hästar saboterar din dator

Trojanska hästar saboterar din dator
Har din dator plötsligt blivit långsam som en lus på en tjärad sticka? Startar konstiga program automatiskt? Eller har din webbläsare plötsligt bytt startsida och du kan inte ändra tillbaka?
Då har du troligen råkat ut för en trojansk häst, ett program som utan lov installerar sig på din dator.

En trojansk häst är ett program som smusslas in i din dator och körs där utan att du ska märka det. Programmet kallas också trojan, en förkortning av den engelska beteckningen trojan horse.
Trojaner finns i en mängd varianter, gemensamt för dem alla är att de installeras på din dator utan din vetskap. Det kan ske genom ett virus som kommer med e-posten eller när du besöker en webbsida med ett elakt skript. Men det allra vanligaste är att du själv luras att installera den trojanska hästen genom att ladda ner ett annat program som har en eller flera trojaner inbäddade.
När man besöker mindre nogräknade webbsajter dyker det ofta upp pop-up rutor med uppmaning att ladda ner något. Klickar du då på ja bara för att bli av med rutan har du strax laddad ner en trojan. Fildelningsprogram är också kända för att innehålla trojanska hästar.
Men vad gör då en trojan?
I bästa fall öppnar det bara din dator för att visa reklam, en slags betalning för att du använder ett gratisprogram, så kallad adware. Men ofta stoppar det inte med det utan programmet är också ett spyware – spionprogram - som skickar information om dina surfvanor, uppgifter som sammanställs och säljs till internetannonsörer.
Trojaner brukar ställa en eller flera portar i datorn öppen, om inte annat så för att kunna uppdatera sig själv.  Den här bakdörren kan utnyttjas av hackare för att till exempel stjäla lösenord ur din dator.
En annan variant av trojansk häst är ett program som kidnappar din webbläsares startsida och dessutom kanske styr vilka annonser som ska visas i webbläsaren.
Riktigt elakartade trojaner sprids tillsammans med virus av hackare och används för överbelastningsattacker på webbservrar och storskalig spridning av spam.
Men även om du inte bryr dig om de här möjliga hoten mot säkerheten på nätet och din personliga integritet så finns det ett direkt skäl att ingripa mot trojaner i din dator: De saboterar din dator, de stjäl datakraft, tar upp din internetförbindelse och gör ditt operativsystem instabilt. I värsta fall kan din dator bli i det närmaste obrukbar.
Att ta bort trojanerna på egen hand är svårt, de installerar sig långt ned i datorns system och startar ofta automatisk när datorn startar. Men det finns bot, program som Ad-Aware och Spybot-S&D vilka kan upptäcka och oskadliggöra spionprogram och andra trojaner. Om du kör exempelvis Ad-Aware på din dator kan jag slå vad om att det kommer att upptäcka ett för dig oanat stort antal skumma program.
Per-Olof Eliasson

Ruta
Så här skyddar du dig mot trojaner
1. Ladda bara ner program från personer och webbplatser du litar på. Öppna inte okända bilagor till e-post.

2. Har din dator börjat uppföra sig underligt, exempelvis blivit mycket långsam eller har din startsida i Internet Explorer plötsligt blivit utbytt? Undersök då om din dator har trojaner installerade.

3. Andvänd de här programmen:
a. Ett uppdaterat antivirusprogram. Virusprogram klarar än så länge inte av att upptäcka trojaner men en del trojaner är associerade med virus så ett antivirusprogram är nödvändigt.

b. Använd en brandvägg som ZoneAlarm, www.zonelabs.com/. Den kan stoppa intrångsförsök och även hindra trojaner som redan finns på din dator att få kontakt med nätet.

c. Anti-trojanprogram, som Ad-Aware, www.lavasoftusa.com eller Spybot-S&D, spybot.safer-networking.de/en/, vilka kan leta upp och oskadliggöra diverse skumma program. Se till att uppdatera de här programmen på samma sätt som anti-virusprogram. Ta för vana att köra dem då och då eller åtminstone om din dator börjar bära sig konstigt åt.

4. Håll ditt operativsystem uppdaterat.

(Publicerad i GP 2004)